Nederlands


Welkom op Architecture of the Games!

 

1. Over Architecture of the Games


Architecture of the Games is in augustus 2013 gestart met als doel architecten en andere geïnteresseerden te informeren over ruimtelijk ontwerp binnen de Olympische Spelen. We schrijven voornamelijk over stedenbouw, landschapsontwerp, architectuur en infrastructuur. Daarnaast besteden we aandacht aan de visuele identiteit van de Olympische Spelen. 

Eens in de 4 jaar zijn alle ogen gericht op één evenement; de Olympische Spelen. Op dit podium wil elke atleet schitteren en wil elke gaststad zich van zijn beste kant laten zien. De architectuur van de venues wordt hiervoor vaak als middel gebruikt en is daardoor mede beeldbepalend voor het evenement. Denk aan de tent-achtige dakconstructie van het Olympisch Stadion in München. (Frei Otto, 1972) Of het indrukwekkende ‘Bird’s Nest’ in Beijing. (Herzog & De Meuron en Ai Weiwei, 2008)

Op Architecture of the Games leest u het laatste nieuws aangevuld met analyses en verslagen van bezoeken aan (voormalige) gaststeden. We volgen steden vanaf de eerste kandidaatstelling, tijdens het bid-proces en vervolgens tijdens de voorbereidingen in aanloop naar de Spelen. Tenslotte beschrijven we na afloop over het erfenis die de Spelen in de stad achterlaat.

Momenteel is Architecture of the Games de enige website die volledig aan dit onderwerp gewijd is. We zijn in de afgelopen jaren snel gegroeid, in 2018 bezochten bezoekers uit meer dan 180 landen onze website. In 2019 zullen we veel aandacht besteden aan de Olympische Spelen in Tokyo.

U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier op deze pagina. Of volg ons op Twitter, Facebook of Instagram.

 

2. Rio de Janeiro 2016 – Eerste Olympische Spelen in Zuid Amerika


Van 5 tot en met 21 augustus 2016 vinden in Rio de Janeiro de eerste Olympische Spelen in Zuid Amerika plaats. De ‘Cidade Maravilhosa’ werd in 2009 tijdens de 121ste IOC Sessie verkozen boven Madrid, Tokyo en Chicago. Na het WK voetbal in 2014 is dit het tweede grote evenement dat in korte tijd in Brazilië georganiseerd wordt. Tevens was Rio de Janeiro al de gaststad van de Pan American Games in 2007.

Masterplan, zones en venues
Rio de Janeiro is één van de mooist gelegen steden ter wereld. De Cariocas (inwoners van de stad) wonen te midden van een spectaculair landschap waarin de oceaan en overdadig begroeide bergen samenkomen. De hoogteverschillen maken het echter geen gemakkelijke stad op planologisch gebied met ongecontroleerde groei en infrastructuur als grootste uitdagingen.

De Spelen van Rio de Janeiro zijn relatief compact. Op voetbal na vinden alle sportevenementen in de stad plaats. (Belo Horizonte, Brasília, Salvador, São Paulo en Manaus zijn de overige speelsteden) De venues zijn geclusterd in vier zones; Barra, Deodoro, Maracanã en Copacabana. Barra is de belangrijkste zone, hier bevinden zich het Olympische park en de meeste venues. Evenals het Olympisch dorp en het perscentrum met een hotel voor de media.

Barra
Stadsdeel Barra da Tijuca ligt ten zuidwesten van het centrum. De helft van alle atleten die deelnemen aan de Spelen komt hier in actie. Het Olympische Park is gebouwd op een driehoekig stuk land en wordt aan twee zijden begrenst door de Lagoa da Tijuca.

Deodoro
Deodoro is de op één na grootste cluster en is gelegen ten noordwesten van het centrum. Het National Shooting Centre en het National Equestrian Centre zijn in 2007 gebouwd voor de Pan American Games.

Maracanã
In de Maracanã zone vinden grote evenementen als atletiek en de openings-, en sluitingsceremonie plaats. De cluster is dicht aan het centrum gelegen en goed ontsloten. Alle venues in deze zone zijn bestaand.

Copacabana
De beroemde stranden en bergen van Copacabana vormen het decor voor de outdoor events. Door de locatie, net ten zuiden van het centrum, is deze zone zeer goed bereikbaar. De Spelen zijn hier ook het meest toegankelijk.

De architectuur van Rio2016
Brazilië kent een rijke architectuur traditie met grote architecten als Lina Bo Bardi, João Filgueiras Lima en natuurlijk Oscar Niemeyer. Het land heeft een diverse samenleving met een complexe geschiedenis. Dit is terug te zien in de architectuur waarin mens en natuur centraal staan.

Zoals elke Spelen kent Rio de Janeiro een aantal bijzondere venues. Bijvoorbeeld het Sambódromo, ontworpen door Oscar Niemeyer. Op de plek waar normaal de grote carnavals parades voorbij trekken eindigt nu de marathon en worden de boogschietwedstrijden gehouden. In het legendarische Maracanã stadion wordt gevoetbald en op het strand van Copacabana is een tijdelijk stadion voor beachvolleybal gebouwd. Maar ook het ontwerp van een aantal nieuwe venues als de Youth Arena en de Future Arena spreekt tot de verbeelding. De laatste zal na de Spelen gedemonteerd en hergebruikt worden voor de bouw van vier scholen.